Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης!Μια παρεούλα για τα πάντα και όσους έχουν κατι χρήσιμο να μοιραστούν μαζί μας!

Συνταγή λαγάνας μια και είναι επίκαιρο!


• February 26, 2009
Με την τιμή της λαγάνας να είναι στα ύψη αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω λαγάνες σήμερα. Φυσικά έχουμε μερικές μέρες ακομα μέχρι την Καθαρή Δευτέρα αλλά σκέφτηκα πως ήταν προτιμότερo να πειραματιστώ σήμερα για να είμαι σίγουρoς.

Οι λαγάνες μου βγήκανε φτηνότατες και πεντανόστιμες. Κι όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει πως δε πρόκειται να ξαναγοράσω λαγάνα.
Ουσιαστικά ακολούθησα την ίδια λογική με το ψωμί για τη συνταγή, άλλωστε και η λαγάνα ουσιαστικά είδος ψωμιού είναι.



Τα υλικάπου χρησιμοποίησα φτιάχνουν 4 λαγάνες
• 600 γραμμάρια (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 450 ml (περίπου) χλιαρό νερό
• 1,5 κουταλάκι ζάχαρη
• 1,5 κουταλάκι αλάτι
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• σουσάμι
Ας δούμε όμως πως γίνονται…
Αρχικά βάζουμε σε μια λεκανίτσα τη μαγιά μας με 150 ml χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και 100 γραμμάρια αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε κοντά σε θερμό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Εγώ το άφησα περίπου 45 λεπτά.
Στη συνέχεια θα προσθέσετε περίπου 500 γραμμάρια αλεύρι και περίπου 350ml χλιαρό νερό και θα αρχίσετε το ζύμωμα. Το περίπου έχει τη λογική του “όσο σηκώσει” που λέγανε πολύ σοφά παλιότερα. Ουσιαστικά χρειάζεστε μια ζύμη που δε κολλάει και μπορείτε να την ανοίξετε με τον πλάστη.
Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα, θα χωρίσετε τη ζύμη σας σε 4 μπάλες που θα τις ανοίξετε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο στο σχήμα της λαγάνας. Επειδή πιάνουν πολύ χώρο και δεν ξέρω αν έχετε τόσα ταψιά, μπορείτε να τις απλώσετε σε λαδόκολες αν θέλετε.
Κι εδώ αρχίζει το στάδιο της… διακόσμησης. Αυτό σημαίνει πως θα αρχίσετε να πιέζετε με τα δάχτυλα σας το φύλλο σε διάφορα σημεία ώστε να γίνουν τα γνωστά βαθουλώματα της λαγάνας. Στη συνέχεια με ένα πινέλο θα αλείψετε χλιαρό νερό στην επιφάνεια και θα πασπαλίσετε το σουσάμι. Το νερό βοηθάει το σουσάμι να κολλήσει στο ζυμάρι μας.
Θα αφήσετε τις λαγάνες να φουσκώσουν μια ωρίτσα και στη συνέχεια θα τις φουρνίσετε μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα (μη τις αφήσετε πολύ ώρα και καούν). Πριν τις βάλετε στο φούρνο καλό είναι να τις τρυπήσετε σε μερικά σημεία με ένα πηρούνι.

Το τελικό στάδιο είναι να τις αλείψετε ξανά με νερό όπως είναι ζεστές και να βάλετε πάνω από το ταψί μια πετσέτα για να “ιδρώσουν”. Αυτό βοηθάει στο να μαλακώσουν.