Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης!Μια παρεούλα για τα πάντα και όσους έχουν κατι χρήσιμο να μοιραστούν μαζί μας!


Βαν Γκογκ Βίνσεντ


Βαν Γκογκ Βίνσεντ (1853 - 1890)

Αρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία 27 ετών, αφού προηγουμένως δοκίμασε τα επαγγέλματα του εμπόρου ειδών τέχνης, του ιεροκήρυκα και του βιβλιοπώλη. Το 1880 άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών τεχνών των Βρυξελών.
Μετά από σύντομη παραμονή στην Αμβέρσα πήγε το 1886 στο Παρίσι, όπου η αντιπαράθεσή του με τον Ιμπρεσιονισμό τον οδήγησε σε αποστασιοποίηση από τους προηγούμενους σκοτεινούς τόνους προς τα καθαρά ανοικτά χρώματα.

Το 1888 μετακόμισε ο βαν Γκογκ στο επαρχιακό Arles, επειδή τον ενδιέφεραν τα έντονα χρώματα του νότου, όπου δημιούργησε τα γνωστότερα έργα του. Οι πίνακές του δείχνουν χαρακτηριστικά του ιμπρεσιονισμού, τον ξεπερνούν όμως κιόλας.
Επεδίωκε να δημιουργήσει, μαζί με τον Gaugin μια καλλιτεχνούπολη.

Η συμβίωση των δύο αντίθετών στην τεχνοτροπία ζωγράφων κατέληξε σε φιάσκο:
Ο βαν Γκογκ έκοψε σε μια ψυχική κρίση το ένα αυτί του, επειδή ο Γκωγκέν ήθελε να εγκαταλείψει την κοινή κατοικία.
Οι εκφραστικότεροι πίνακες του μεγάλου ζωγράφου δημιουργήθηκαν στο ψυχιατρείο, όπου είχε εισαχθεί το 1889, μετά από επανειλημμένες κρίσεις. Το 1890 εγκατέλειψε το ψυχιατρείο και πήγε σε μια κωμόπολη, όπου μετά από 2 μήνες αυτοπυροβολήθηκε στη διάρκεια ενός περιπάτου. Τρεις μέρες μετά πέθανε.

Ο βαν Γκοκ ήταν τελείως άπορος και δεν είχε τη δυνατότητα ούτε για τον καμβά και τα χρώματά του να πληρώσει, παρά την οικονομική υποστήριξη από τον αδελφό του. Εκατό χρόνια μετά το θάνατό του πληρώνονται για ένα πίνακά του αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δραχμές.