Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης!Μια παρεούλα για τα πάντα και όσους έχουν κατι χρήσιμο να μοιραστούν μαζί μας!


Γονίδιο θα επιτρέπει να ξαναβγάζουμε… δόντια και ενήλικες !

Οι ημέρες του τροχού και των εμφυτευμάτων ίσως και να είναι μετρημένες, αφού επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η, ελληνικής καταγωγής, δρ. Χρύσα Κιούση ανακάλυψαν γονίδιο που θα μας βοηθά να ξαναβγάζουμε γερά δόντια. Ειδικοί από το «Oregon State University» ανακάλυψαν ποιο γονίδιο ελέγχει την ανάπτυξη του σμάλτου, το σκληρό εξωτερικό στρώμα των δοντιών, το οποίο χάνεται όταν τα δόντια χαλάσουν.

Οι επιστήμονες το εντόπισαν όταν είδαν ότι ορισμένα ποντίκια γεννιούνται με δόντια δίχως σμάλτο.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το γονίδιο "Ctip2" έχει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξη του δέρματος και των νεύρων. Τώρα, η έρευνα της δόκτορος Κιούση και των συνεργατών της δείχνει ότι εμπλέκεται και στη δημιουργία του σμάλτου, γεγονός που θα μπορούσε μελλοντικά να μας απαλλάξει από τα σφραγίσματα.

Στα πειράματά της, η δρ. Κιούση παρήγαγε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα, έτσι ώστε να μη διαθέτουν το γονίδιο. Τα τρωκτικά γεννήθηκαν με υποτυπώδη δόντια, τα οποία ήταν έτοιμα να σκάσουν, αλλά δεν είχαν αρκετό σμάλτο.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα γονίδιο να έχει πολλαπλές ιδιότητες, αλλά προηγουμένως δεν γνωρίζαμε ότι ήταν υπεύθυνο και για την παραγωγή σμάλτου.

Η έρευνα της δόκτορος Κιούση μπορεί στο μέλλον να έχει σαρωτικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Αν συνδυαστεί με την τεχνολογία των εμβρυϊκών κυττάρων, κάποια ημέρα, οι ενήλικες θα μπορούν να ξαναβγάζουν δόντια όταν τα χρειάζονται.

Χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμη για να γίνει αυτό πραγματικότητα, αλλά θα δώσει λύσεις. Θα φέρει μια νέα προσέγγιση στην οδοντιατρική» εξήγησε η νεαρή ερευνήτρια.

Το 2005 έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψε ότι το 5% των ασθενών έχει μεγάλη φοβία για τον οδοντογιατρό και το αίσθημα αυτό, το περνούν συνήθως, οι γονείς στα παιδιά τους.

από την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ