Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης!Μια παρεούλα για τα πάντα και όσους έχουν κατι χρήσιμο να μοιραστούν μαζί μας!


Κίνδυνος για την υγεία οι εκτυπωτές λέιζερ

Ο εκτυπωτής λέιζερ που βρίσκεται στο γραφείο δίπλα σου ίσως σε κάνει άρρωστο!

Σχεδόν το ένα-τρίτο των δημοφιλών εκτυπωτών λέιζερ εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μικροσκοπικών σωματιδίων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καρδιο-αγγειακά προβλήματα, αποκαλύπτει έρευνα στην Αυστραλία.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lidia Morawska, από το Διεθνές Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ποιότητας και Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Queensland, ανακάλυψε ότι επιβλαβή μικροσκοπικά σωματίδια σχηματίζονται όταν το μελάνι συγχωνεύεται με το χαρτί.

Η Καθηγήτρια Morawska είπε ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία έχουν το ίδιο μέγεθος με τα σωματίδια του καπνού και των εκπομπών καυσαερίων, ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

«Αυτά τα σωματίδια κατακάθονται πολύ βαθιά στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και δύνανται να προκαλέσουν ερεθισμό που ίσως οδηγήσει σε καρδιο-αγγειακά προβλήματα,» αναφέρει η ίδια.

«Εξαρτάται από τις συγκεντρώσεις.»

Η Καθηγήτρια Morawska τόνισε ότι είναι αδύνατον για τους χρήστες να γνωρίζουν ποιοι εκτυπωτές εκπέμπουν υψηλά επίπεδα τέτοιων σωματιδίων.

«Η κινητήριος δύναμη είναι η θερμοκρασία του συστήματος,» αναφέρει.

Συμβούλεψε τους εργαζόμενους σε γραφεία να κάθονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από εκτυπωτές λέιζερ και να βεβαιώνονται ότι τα μηχανήματα αερίζονται καλά.