Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης!Μια παρεούλα για τα πάντα και όσους έχουν κατι χρήσιμο να μοιραστούν μαζί μας!

Παραφυσικά φαινόμενα και φωτογραφία

Μια αφορμή για αυτήν την έρευνα ,είναι η αναζήτηση των ανθρώπων προς το άγνωστο και το παραφυσικό ή μεταφυσικό. Η αλήθεια είναι πως αυτή η αναζήτηση δεν είναι κάτι καινούριο ή άγνωστο προς όλους εμάς ,παράλληλα με την ανακάλυψη της φωτογραφίας που και αυτή μια αναζήτηση με ρίζες στον μεσαίωνα και στους αλχημιστές είναι ,οι άνθρωποι είχαν μια τάση προς τον μυστικισμό και την αναγωγή άγνωστων ή ακαταλαβίστικων φαινομένων σε παραφυσικά ή μεταφυσικά αίτια.

Τα φαντάσματα ή πνεύματα ήταν πολύ διαδεδομένα στα τέλη του 1800 και αρχές του 1900 ,στοιχειωμένα σπίτια ,παλάτια ,αρχοντικά φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι στοιχειωμένες εικόνες ή εικόνες φαντασμάτων.
Μια από της πιο γνωστές υποθέσεις φωτογράφου φαντασμάτων είναι του Αμερικανού William Mumler χαράκτη που μεταπήδησε στον χώρο της φωτογραφίας.
Ο M είχε κάνει σειρές ολόκληρες από φωτογραφίες που εμπεριείχαν πνεύματα περίπου 4 δεκαετίες μετά την ανακάλυψη της φωτογραφίας Πολύς κόσμος φωτογραφίζονταν στο στούντιο του και όταν επέστρεφε να παραλάβει τις εικόνες παρατηρούσε και κάποιο φάντασμα να στέκει δίπλα του,βέβαια πολλές από τις εικόνες του ήταν πειράματα που είχαν πάρει μέρος στο σκοτεινό θάλαμο κάτι που ήθελε να εκμεταλλευτεί σε επίπεδο εμπορίου. Ο M πέρασε στην ιστορία διότι ήταν από τους μοναδικούς φωτογράφους που δικάστηκε επειδή τα φαντάσματα των πελατών του στοίχειωναν τις φωτογραφίες. Το θέμα πήρε εθνικές διαστάσεις και ο M το 1869 κατηγορήθηκε για απάτη ,ανάμεσα στους ενόρκους ήταν διάφοροι φωτογράφοι που προσπαθούσαν να εξηγήσουν τις τεχνικές του και για λογαριασμό της υπεράσπισης κλήθηκε ένας δικαστής (JohnEdmonts) που ήταν πνευματιστής ο ίδιος! Πέρα από την φήμη που θα μπορούσε να κερδίσει ο M για καλό της επιχείρησης του ,μόνο κακό τελικά του έκανε η όλη του εμπλοκή με την φωτογραφία.
Το δικαστήριο τελικά αθώωσε τον φωτογράφο έλλειψη στοιχείων ,όμως το κόστος της υπεράσπισης (3000$) και η καθημερινή κατακραυγή στης εφημερίδες οδήγησε τον M σε χρεωκοπία και κατάθλιψη. Το 1875 έκδωσε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες φαντασμάτων άλλα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,δέκα χρόνια αργότερα πέθανε αφού πρώτα είχε καταστρέψει όλα τα αρνητικά που είχε στον σκοτεινό του θάλαμο .
Φωτογράφοι φαντασμάτων όμως δε μπορούσαν να μην υπάρχουν στην Αγγλία που φημίζεται για την πνευματική της κληρονομιά και τα στοιχειωμένα σπίτια.
Από τα πιο γνωστά μέντιουμ στα τέλη του 1800 ήταν ο Άγγλος WilliamEgligton
Ο οποίος ασχολήθηκε με τον πνευματισμό περίπου στα 1874 και στα 1876 υπήρξαν μαρτυρίες ότι αιωρήθηκε στην διάρκεια μιας σεάνς. Μέσα από τις αιωρήσεις και τις σεάνς ο Egligton ισχυρίζονταν ότι δεχόταν μηνύματα από τον άλλο κόσμο και τα αποτύπωνε σε χαλκό ή άλλα παρόμοια υλικά,δεν άργησε και ο ίδιος να στραφεί στην φωτογραφία για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στην μεταφυσική. Άρχισε να κάνει κάποια πορτραίτα τα οποία ήταν και αυτά στοιχειωμένα και τα φαντάσματα έκαναν χορό στο σκοτεινό του θάλαμο, βέβαια φημολογείται πως ο ίδιος δεν ήξερε από φωτογραφία , αλλά πίσω από το όλο σώου κρυβόταν κάποιος άγνωστος φωτογράφος. Οι φωτογραφίες του έγιναν πολύ διάσημες και πολύ τρομακτικές θα μπορούσε να πει κάποιος αν αναλογιστεί την χρονολογία που τραβήχτηκαν .

Από τις πιο γνωστές εικόνες του είναι της Mary Burchet με το φάντασμα του δασκάλου ή παλιού καθηγητή της το 1886.
Και ενώ ο πνευματισμός ,ο μυστικισμός και τα φαντάσματα έδιναν και έπερναν σε Αγγλία και Αμερική άλλη μια υπόθεση δίκης για φαντάσματα και φωτογραφία πήρε το φως της δημοσιότητας στην Γαλλία αυτήν την φορά
Ο EdouardIsidore Buguet ήταν φίλος και συνεργάτης με τον Leymarieο οποίος ήταν εκδότης του περιοδικού revuespirite ,αυτό το περιοδικό δημοσίευε την φωτογραφική δουλειά του Buguet μεταξύ των άλλων θεμάτων για τον κόσμο του μεταφυσικού. Αυτή λοιπόν η μεταφυσική παρέα ισχυριζόταν πως οι φωτογραφίες ήταν αυθεντικές και πως τα φαντάσματα
πρωταγωνιστές ήταν κάποιοι παλιοί φίλοι που είχαν πεθάνει και διάφορες άλλες ιστορίες. Βέβαια ο Buguet,πνευματιστής και ο ίδιος ,το 1875 κατηγορήθηκε για απάτη και πως οι φωτογραφίες του ήταν κατασκευασμένες ,μάλιστα υπήρξαν μαρτυρίες ότι μερικά από τα φαντάσματα στις φωτογραφίες του ήταν συγγενείς του που φυσικά ζούσαν ,σε άλλες πόλεις όμως.
Μια εισβολή αστυνομικών στο στούντιο του Buguet αποκάλυψε κάποιες πάνινες κούκλες και 299 φωτογραφίες από κεφάλια ανθρώπων κολλημένα σε χαρτόνια.Μετά από αυτά τα στοιχεία η υπεράσπιση δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.
Ο συνεργάτης του ,Leymarie κάθισε και αυτός στο εδώλιο και μετά από μια πολύκροτη δίκη εισέπραξαν από ένα χρόνο φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 500 φράγκων. Τον Σεπτέμβρη του 1875 και 3 μήνες αργότερα ο Buguet ανακάλεσε στο συνέδριο των πνευματιστών στις Βρυξέλλες λέγοντας πως όλα αυτά που βρέθηκαν στο στούντιο ήταν έργο των βοηθών του που όταν έλειπε πειραματιζόντουσαν εις βάρος του και εις βάρος όλων,ακόμα ισχυρίστηκε πως οι περισσότερες εικόνες του είναι πέρα για πέρα αληθινές Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που εκδόθηκε στα 1896 είναι το photographicamusments του Walter Woodbury και παρουσιάζει μεθόδους στον σκοτεινό θάλαμο ώστε το αποτέλεσμα να είναι μυστικιστικό. Μέσα υπάρχουν τρόποι με χημικά και κομμένα κομμάτια από άλλες φωτογραφίες έτσι ώστε να γίνει ένα τύπου μοντάζ ή κολάζ θα λέγαμε σήμερα ,ακόμα με τι χημικά να εξαλλοίωσις κανείς τις πλάκες του (φιλμ)έτσι ώστε μετά την έκθεση και την εμφάνιση να έχει κάποια φαντάσματα να τον περιμένουν,θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η απάντηση στους πνευματιστές
μέντιουμ - απατεώνες της εποχής που εκμεταλλεύονταν την φρέσκια τέχνη της φωτογραφίας.
Το τι είναι αλήθεια και τι όχι είναι μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία της σχέσης φωτογραφίας και μεταφυσικού ,για χρόνια όλες αυτές οι εικόνες και άλλες πολλές θα απασχολήσουν τους επιστήμονες ,τις κυβερνήσεις μα πιο πολύ, τον απλό λαό που στέκονταν εμπρός στον φωτογραφικό φακό με την ελπίδα να δει κάποιο σημάδι από τους αγαπημένους του εκλιπόντες .Στην δεκαετία του ΄20 και του ΄30 κλήθηκε μεταξύ άλλων ο μεγαλύτερος << μάγος>> όλων των εποχών Χάρι Χουντίνι για να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων υποθέσεων που σχετίζονταν με φαντάσματα και μέντιουμ,ο Χουντίνι είχε προκαλέσει ανοικτά όλα τα μέντιουμ του κόσμου ώστε να τον φέρουν σε μια μεταφυσική επαφή με την πεθαμένη μητέρα του ,κάτι που δεν έγινε ποτέ .
Αυτήν την στιγμή υπάρχει μια τεραστίων διαστάσεων κοινότητα που ασχολείται με τις φωτογραφίες φαντασμάτων με έδρα Αμερική και Αγγλία Το μεταφυσικό θα ταράζει πάντοτε τα νερά ,ακόμα και τώρα με την ραγδαία εξέλιξη της φωτογραφίας και της τεχνολογίας .Μερικά πράγματα θα εξάπτουν την φαντασία για πάντα.

4 σχόλια:

Theogr ο κηπουρός είπε...

Πέρασα για καλημέρα και καλή σαρακοστή άλλα μπερδεύτηκα λίγο. 29 αναρτήσεις σε μια μέρα; Είναι πολλές για να διαβαστούν . Καλώς ήρθες στην blogoσφαιρα και σε ευχαριστώ που πέρασες από τον κήπο.

eirini είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου!
Μ'αρέσουν ιδιαίτερα και ασχολούμαι αρκετά με όλα αυτά τα μεταφυσικά φαινόμενα. Ενδιαφέρομαι να διαβάζω οτιδήποτε πέσει στα χέρια μου όσον αφορά αυτά!
Προσωπικά πιστεύω στην ύπαρξη φαντασμάτων και στην αποτύπωσή τους στην φωτογραφία... δεν ξέρω αν ακούγομαι παράλογη! Επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μας (μετρημένοι ίσως στα δάχτυλα του ενός χεριού!) που μπορούν να έχουν επαφή με τα πνεύματα του άλλου κόσμου. Μπορεί να είναι λίγοι αλλά σίγουρα υπάρχουν! Πέρα από τον δικό μας κόσμο, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος πνευμάτων, αγγέλων, που είναι δίπλα μας έστω κι αν δεν τους αντιλαμβανόμαστε!
Καλησπέρα Trueman! Χάρηκα που σε γνώρισα!

Trueman είπε...

Theogr φυσικά δεν γινεται να συνεχιστούν αυτές οι πολυάριθμες αναρτήσεις απλα σαν νέο blog ποικίλης ύλης έπρεπε να υπάρχουν διάφορα post απο τις κατηγορίες σαν αρχικό ξεκίνημα,βρίσκοντας καποιος κατι που τον ενδιαφέρει.

Trueman είπε...

Στή πίστη έχουν το δικαίομα όλοι..ακούγεται πολύ εγωιστικό να νομίζει κανείς ότι ειναι μόνος στο σύμπαν.Καλώς ήρθες στο blog μου.Μείνε συντονισμένη θα ακολουθήσουν και άλλα αρθρα για όλους εμάς που πιστεύουμε το αντίθετο.