Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης!Μια παρεούλα για τα πάντα και όσους έχουν κατι χρήσιμο να μοιραστούν μαζί μας!


Άνεμοι!



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ "ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ"
Bόρειος άνεμος που φέρνει τα μηνύματα από το βορρά. Το βοριαδάκι πολλές φορές τσουχτερό, άλλοτε πάλι πιο μαλακό έγινε από τους ποιητές ήρωας για αρκετές αταξίες. Του μικρού παράγγειλα να είναι καλό παιδάκιΜη μου χτυπάει πορτόφυλλα και στο παραθυράκι.....που πάει να πει πως είναι άνεμος ζωηρός και ατίθασος, κάνει ζαβολιές και βάζει σε μπελάδες τη μάνα του.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ "ΒΑΡΔΑΡΗΣ"
Έχει το ίδιο όνομα με το μεγάλο μας ποτάμι, τον Αξιό. Αξιός η Βαρδάρης κι άνεμος μου μαζί του βρίσκει δρόμο και πέρασμα προς το Θερμαϊκό. Τρέχουν αδελφωμένοι, σαν φίλοι, χιλιάδες χιλιόμετρα, διασχίζουν βουνά και κάμπους και φτάνουν στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας. Ο ένας, ο ποταμός, χύνεται στη θάλασσα. Ο άλλος, ο άνεμος, επιτίθεται στα δέντρα, στα σπίτια, σους ανθρώπους. Αν περπατάτε στην παραλία της Θεσσαλονίκης κρατάτε γερά το καπέλο σας γιατί αλλιώς θα το δείτε να ταξιδεύει μαζί με τα καράβια. Αλλά κι εσείς οι ίδιοι προσέχετε πολύ μήπως ψάχνοντας για το καπέλο γίνετε χειμερινοί κολυμβητές. Ο Βαρδάρης δεν αστειεύεται. Φυσάει αλύπητα.

ΜΑΡΤΙΟΣ "ΓΡΑΙΓΟΣ"
Βορειοανατολικός άνεμος. Το όνομά του θυμίζει τον Έλληνα. Γραικό, Greek, Grecque. Γραίγος λοιπόν, Έλληνας, δυνατός σαν ομηρικός ήρωας με τριχωτά στήθη, γενναία μπράτσα, ηλιοψημένος και λεβέντης. Έρχεται από το βορρά και την Ανατολή δηλαδή από εκεί που η πατρίδα μας έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες για να μας θυμίσει την πολύ παλιά μας Ιστορία, τις δόξες του Ελληνισμού και τη αιωνιότητά του. Κι έτσι λεβέντης και δυνατός που είναι σπρώχνει το άρμα της ’νοιξης γεμάτο μαργαρίτες και χαμομήλια και τα μπουμπούκια της παπαρούνας έτοιμα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ "ΛΕΒΑΝΤΕΣ"
Να χαμηλώναν τα βουνά να 'βλεπα το Λεβάντε.....λέει ένα παλιό τραγούδι. Ανατολικός άνεμος. Ο Λεβάντες είναι άνεμος που μαζί με τον ήλιο έρχεται από την Ανατολή και φυσάει πάνω από τις παπαρούνες και τα τριαντάφυλλα σκορπίζοντας ανοι3ιάτικα αρώματα στην Ελληνική γη. Μαζί με το φίλο του τον Πουνέντε υπακούει στις εντολές του ήλιου: Πουνέντε και Λεβάντε μουένα ραπόρτο κάντε μου...... Τριγυρίζουν πάνω από τα ψηλά σπίτια και τα καμπαναριά, κατεβαίνουν χαμηλά και ακούνε τα παράπονα των ανθρώπων, ταξιδεύουν με τα βαρκάκια και τα καράβια, επιβλέπουν τις στεριές και τις θάλασσες.

ΜΑΙΟΣ "ΠΟΥΝΕΝΤΕΣ"
Στο μακρινό ξωκλήσι που Πουνέντε....Χούγια κια Νταν! Ξεχύθηκε από τις καμπάνες,ο άνεμος.

ΙΟΥΝΙΟΣ "ΖΕΦΥΡΟΣ"
Γλυκός απαλός νέος και όμορφος που οι αρχαίοι μας πρόγονοι τον είχαν της θεάς Αφροδίτης. Φυσούσε κι έδιωχνε την κάψα του καλοκαιριού από τα τρυφερά μάγουλά της. Φύσαγε κι ανέμιζαν τα λαμπερά μαλλιά της και τα γυμνά της πόδια δροσίζονταν στη σμαραγδένια χλόη. Οι νεράιδες του Ζέφυρου είναι χάδι και φιλί πάνω στην Ελλάδα που κυματίζει γαλανόλευκη με τις στεριές της και της θάλασσες, τ' αμπέλια και τις χρυσές ελιές.

ΙΟΥΛΙΟΣ "ΛΙΒΑΣ"
Ο Λίβας που καίει τα σπαρτά..... Καυτός άνεμος που έρχεται από τη βόρεια Αφρική πέφτει στα νερά της Μεσογείου και λούζεται, δροσίζεται και ξαναβγαίνει στάζοντας στάλες γαλανές. Η ανάσα του καυτή φρυγανίζει το τοπίο, ξεροψήνει τα χόρτα, την πέτρα, την άμμο. και τις κοπέλες τις μικρέςπου καίγουνται στις αμμουδιέςΣαν το Δία έχει χρυσά γένια και εξαιτίας του χρυσαφίζουν τα σπαρτά, οι θυμωνιές, και οι ξανθές παραλίες δίπλα στα γαλανά νερά.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ "ΜΕΛΤΕΜΙΑ, ΜΕΛΤΕΜΑΚΙΑ"
Ποίος έχει βρεθεί σε νησί και δεν έχει αισθανθεί τον άνεμο που παίρνει τα μαλλιά, τα ρούχα, την πετσέτα στην παραλία, την ομπρέλα, να σηκώνει και την άμμο και να αγριεύει τη θάλασσα. Τα μελτέμια παίζουν με τη θάλασσα και τα βαρκάκια, με τα κλαδιά των δέντρων αλλά και με τα τραπεζομάντιλα των υπαίθριων εστιατορίων. Όμως, φέρνουν δροσιά κι απόλαυση κάψα του Αυγούστου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ "ΟΣΤΡΙΑ"
Νότιος άνεμος η Νοτιάς Ε! Όταν φυσάει νοτιάς έχουμε υγρασία κι έτσι η γη ετοιμάζει τους σπόρους να καρπίσουν, τα δέντρα να γεννήσουν. Νοτιάς λοιπόν, σημαίνει γονιμότητα και καρποφορία. Βέβαια σκουριάζει και τα σίδερα και τρυπάει τα κόκαλα, που λέει ο λόγος, όταν είναι στις κακές του. Γιατί ο Νότιος είναι πειραχτήρι. Φυσάει στις κάτασπρες αυλές και στις θολωτές καμάρες σφυρίζει, ψιθυρίζει, πεισμώνει είναι δηλαδή ένα ζιζάνιο, αγόρι ελληνόπουλο που παίζει αλλά και δημιουργεί.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ "ΓΑΡΜΠΗΣ"
Νοτιοδυτικός άνεμος.Δίνει κι αυτός σήμα ότι το καλοκαιράκι τελείωσε οριστικά και φεύγουν οι ζέστες για τις κρυψώνες του ηλίου. Φυσάει Γαρμπής κι ετοιμάζονται τα χρυσάνθεμα του Αϊ-Δημήτρη που λάμπουν σαν μικροί ήλιοι μέσα στο διάφανο ανθοδοχείο. Και αν το σύννεφο δε φέρει βροχή θα ξεδιπλωθούν οι σημαίες στην εθνική γιορτή και θα συντροφεύσουν τα παιδιά στην παρέλαση.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ "ΣΟΡΟΚΟΣ"
Νοτιοανατολικός άνεμος η Σοροκάδα, που άμα θυμώσει αλίμονο σ'όποιο άμυαλο βγει με το καράβι του στο πέλαγο. Βίδες και λαμαρίνες στον πάτο της θάλασσας θα γίνει. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Σοροκάδα σημαίνει: δέστε καλά στο μουράγιο, μαζέψτε τα πανιά, φουντάρετε τις άγκυρες, βάλτε κλειδιά κι αμπαρωθείτε στα σπίτια. Ανάψτε κεριά στον αϊ Νικόλα γιατί η Σοροκάδα δε σηκώνει λεβεντιά κι όποιος την περιφρονεί τιμωρείται.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ "ΜΑΪΣΤΡΟΣ"
Το όνομα του θυμίζει άρχοντα. Μαΐστρος, μάγιστρος, μαιτρ, μαστερ. Φύσα μαΐστρο δροσερέ κι αέρα του πελάγου να πας τα χαιρετίσματα στου Δράμαλη τη μάνα....λέει ένα δημοτικό τραγούδι που δείχνει τη λεβεντιά των Ελλήνων και τη νίκη τους στα Δερβενάκια κατά του Τούρκου πασά Δράμαλη το 1922. Κι έτσι άνεμος και Ελευθερία πνέουν μαζί στην Ελληνική γη.
πηγή :Geocities.com

2 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

πολυ ωραιες οι πληροφοριες και φυσικα τελεια η φωτο που εβαλες μιας και αυτη ειναι η εποχή μου κι ο καιρος μου

Φεγγαρολουστη είπε...

Πολυ μ αρεσε... Γεια χαρα